Chov kráv

Krava sa v bežnom jazyku nazývadomáce hovädzie dobytok, bez ohľadu na to, či ide osamicualebosamcaalebo jejplemeno, zvyčajne druhubýk. V presnom zmysle sa tento názov používa predospelé samiceniektorých veľkýchcicavcov, najmähovädzieho dobytka, losov, slonov, morských levov a veľrýb.

Domáce kravysú jedným z najbežnejšíchzvieratnafarmena svete a francúzsky jazyk má niekoľko slov na opis týchto zvierat v rôznych vekových kategóriách. Mladé teľa sa nazývateľa. Samica teľa sa niekedy nazývateľa jalovicaa samec teľateľa býk.

Chováte na svojej farme dobytok a chcete mu dať špecifické mená?Prečítajte si náš článok a nájdete 92 nápadov na mená pre vaše kravy.

V tomto článku vám poskytujeme spoľahlivé informácie o tomto plemeni domácich zvierat. Pokračujte v čítaní a dozviete sa viac o tom, ako sa starať o kravu.

Prírodná história

Samce aj samice majúrohya hoci sú u mnohých plemien krátke, môžu dosiahnuť aj impozantnú veľkosť, ako napríklad u kráv zTexasua afrických kráv. Niektoré plemená sú geneticky bezrohé a mnohým iným kravám môžu byťodstránené rohy(t. j.pupenceich rohov sú zničené) v mladom veku, aby sa uľahčila ich preprava a aby bola ich práca bezpečnejšia. Kravy sú známe svojimi veľkýmimliečnymi žľazami (prsné), nazývanépis, ktoré majúštyri struky(bradavky).

Kravy sú dobre prispôsobené napasenie(kŕmenie satrávou), s širokou papuľou a špeciálnymi zubami na konzumáciutvrdého rastlinného materiálu. Dospelé jedince majú 32 zubov, ale nemajú horné rezáky ani špičáky, namiesto nich majúStoličky majú kruhové výstupky v tvare mesiaca.

Najdôležitejším prispôsobením kráv a iných prežúvavcov je ich žalúdok, ktorý sa vyznačuje štyrmi komoramiakofermentačná nádrž. Vo vnútrižalúdka, najväčšej komory žalúdka,baktériea inémikroorganizmytráviaodolné rastlinné vlákna(celulózu). Aby sa tento proces uľahčil, kravy niekoľkokrát prežúvajú a prežúvajú potravu, než prejde do zvyškutráviaceho systémucez ostatné komory žalúdka.

Tento proces, nazývaný „žuvanie“, umožňuje triediťtráviteľné látky(látky, ktoré sa práve trávia) a vstrebávaťživiny. Keďže si neskôr nechávajú čas na prežúvanie potravy, kravy nemusia pri jedle dobrežuvať. To im umožňuje rýchlo prijať veľké množstvo trávy, aj keď sú v zraniteľnej polohe hlavou dole, ktorá je potrebná na pasenie.

tri kravy

Fyzikálne charakteristiky kráv

1. Telo

Kravy sú zvyčajnepodsaditéa majú dlhé aobdĺžnikové telo. Hovädzie zvieratá určené naporážkusú svalnatejšie; dobytokna mliekomá skôr obdĺžnikový tvar. Kravy sa nazývajú dobytokhrbatý; každýjedinecmá hrbu na pleciach.

Objavte výhody kravy pre malých aj veľkých v tomto článku.

Hlava je malá v porovnaní s veľkosťou tela, má dlhý a rovný ňufák. Tieto zvieratá majú silný krk a výraznépodbradky. Ďalšie fyzické charakteristiky sa líšia v závislosti od plemena, ako napríklad poloha uší alebo dĺžka nôh.

2. Hmotnosť

Hmotnosťavýškasa medzi plemenamidomáceho dobytkaznačne líšia. Niektoré vážia viac ako 3 000 libier. Samice mliečnej rasykanadskejvážia medzi 1 000 a 1 100 librami. Býkycharsolského plemena vážia od 2 000 do viac ako 2 500 libier a kravy od 1 250 do viac ako 2 000 libier.

Vo veku 2 rokov vážia modrí býcibelgického plemena v priemere niečo málo nad 1 700 libier a merajú približne 53 palcov, zatiaľ čo samice v rovnakom veku vážia v priemere niečo málo nad 1 100 libier. Preferovaná hmotnosť dospelého býka Dexter, menšieho plemena, je menej ako 1 000 libier; preferovaná výška je 38 až 44 palcov v kohútiku; 3-ročná samica Dexter by mala merať medzi 3 a 3 1/2 stopami v kohútiku a vážiť menej ako 750 libier.

3. Farba

Farba sa medzi jednotlivými plemenami veľmi líši.Devonsmajú tmavočervenohnedú farbu.Holsteinsmajú charakteristickú čierno-bielu „kravskú stopu“.Dutch Beltedssú čierne s výrazným bielym pásom okolo brucha.

Iné plemená vykazujú farebné odchýlky medzi jednotlivými jedincami.Brahmanky napríklad majú farbu od svetlo šedej až po takmer čiernu. Niektoré jedince sú červenkasté.

4. Zrak a sluch

Kravy sú druhmikoristi. Ich oči sú umiestnené po bokoch hlavy, čo im umožňuje vnímať pohyby okolo seba. Trvá im dlhšie, kým sa sústredia na konkrétne objekty.

Ich vynikajúce periférne videnie vytvára panoramatický efekt po bokoch. Ich sluch je citlivý na vysoké tóny, pričommliečne plemenáviac akomäso-mliečne plemená.

5. Trávenie

Bývaly, dobytok sa živí hlavne trávou asteblami. Aby vytrhli trávu alebo rastlinu, dobytok ovinie svojjazyk okolo rastliny a odreže ju svojimi spodnými zubami. Namiesto hornýchrezákov má dobytok „zubné vankúšiky“, ktoré sú ideálne na drvenie hrubých tráv a inýchrastlinných materiálov.

Krava jeprežúvavec s žalúdkom so štyrmi komorami. Tieto štyri komory súpredžalúdok,sieťkaa. Potrava najprv prechádza cez predžalúdok a slepé črevo, kde baktérie pomáhajú rozložiť ju na trus, látku, ktorú dobytok vyvrhuje a znovu prežúva. Potom potrava prechádza cez slezinu a vstupuje do sleziny. Tento tráviaci proces môže trvať 70 až 100 hodín.

Dve kravy

Ako sa starať o kravu?

Prvým krokom, či už kupujete jednu kravu na pokrytie potrieb vašej rodiny v oblasti mlieka/strong>a mliečnych výrobkovvašej rodiny, alebo či kupujetecelé stádomäsiarskeho dobytka alebo dojníc, je uistiť sa, že máte dostatočné finančné prostriedky na to, aby ste sa mohli pustiť do tohto dobrodružstva.

Jedna krava je veľmi drahá, ak zohľadníme náklady na krmivo,ubytovanie,vodaaveterinárne náklady. Predtým, ako sa do toho pustíte, uistite sa, že máte dostatočný príjem a že ste si odložili dostatok peňazí na financovanie svojho projektu.

Ďalším krokom je zariadenie vašich priestorov. Aj keď chováte len jednu dojčiacu kravu, musíte jej poskytnúť bezpečný a pevný prístrešok s podlahou, ktorá sa ľahko čistí a je protišmyková.

Naučte sa ľahko nakresliť kravu podľa krokov uvedených v tomto blogovom článku, ktorý pripravil náš obchod.

Zabezpečením bezpečných, čistých, pohodlných a príjemných priestorov pomôžete svojmudobytokzostať pokojný, čo je veľmi dôležité, pretože to uľahčuje manipuláciu s ním, zlepšuje kvalitu mlieka a mäsa a zaručuje bezpečnosť.

Budete tiež potrebovať pevný

Spokojný dobytok chovaný v bezpečnom a čistom prostredí je oveľa menej náchylný na ochorenia alebo úrazy, ktoré môžu viesť k problémom sležiacou kravou. Ležiaca krava je krava, ktorá nie je schopná sama stáť.

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa to môže stať, a mnohým z nich sa dá predísť udržiavaním vášho majetku v dobrom stave. Jedným z mnohých dôvodov môže byťnadúvanie, ktoré sa dá liečiť viacerými spôsobmi, napríklad pomocouhydrogénuhličitanusody.

Zdravie a výživa kráv

Než pustíte kravu na svoj pozemok, musíte sa uistiť, že máte dobrý zdroj kvalitného krmiva, krmivaasiláže. Siláž je podobnásenu, vyrába sa z rôznych zelených a listnatých rastlín.

Je nasekané a konzervované prostredníctvomfermentácieaokysľovania. Siláž je špeciálne pripravená preprežúvavce(t. j. ovce, kozy a dobytok).

Musíte sa tiež uistiť, že máte dostatočný priestor na bezpečné skladovanie krmiva, sena, siláže, doplnkov a ďalších zásob. Nikdy nedávajte svojmu dobytku pokazené, plesnivé alebo hrdzavé seno alebo krmivo. Konzumácia nekvalitného krmiva môže váš dobytok ochorieť alebo jednoducho zabrániť tomu, aby jedol.

Ak chcete získať viac informácií o kravách, odporúčame vám prečítať si tento blogový článok.

Hovädzí dobytok môže prestať jesť z viacerých dôvodov, medzi ktoré patrí nekvalitná strava, nedostatočná výživa achoroba. Okrem toho, že musíte mať k dispozícii dostatočné množstvo kvalitného krmiva pre svoje kravy alebo dobytok, musíte si vybudovať dobrý pracovný vzťah so svojímmiestnym veterinároma svojím agentompoľnohospodárskeho poradenstva.

Títo dvaja odborníci sú nevyhnutní, aby vám pomohli identifikovať zdravotné problémy vášho dobytka a aby ste mohli dodržiavať očkovací plán. Kravy v prírode

Ako kŕmiť kravy?

Hovädzí dobytok patrí medziprežúvavce, má teda štyri žalúdky. Je dôležité ich správne kŕmiť, aby sa podporila správna rovnováha prospešných baktérií v čreve a uľahčil sa tak ichtráviaci procesv niekoľkých fázach.

V prípade nových kusov hovädzieho dobytka je dôležité vedieť, čo jedli, a poskytovať im tútopotravu, aspoň počas prvých týždňov. Akékoľvek zmeny v krmive vykonávajte veľmi postupne počas prvých 7 až 10 dní.

Náhla zmena krmiva môže narušiť rovnováhu užitočných črevných baktérií a spôsobiť nežiaduce zmeny vpHtráviacich štiav kráv.

Možno vás prekvapí množstvo potravy, ktoré dobytok dokáže skonzumovať. Dobytok chovaný naprodukciu mäsaalebo mlieka musí denne skonzumovať približne 3 % svojej celkovej telesnej hmotnosti v podobe potravy.

Okrem toho musia mať neustále k dispozícii krmivo alebo siláž, aby ich tráviaci systém bol neustále zamestnaný. To umožňuje jeho správne fungovanie. Na druhej strane, dobytok, ktorý nemá čoniečo na zahryznutie, stávajú sa nepokojnými, čo má negatívny vplyv na ich celkové zdravie, ako aj na kvalitu a množstvo mlieka alebo mäsa, ktoré produkujú.

V období sucha alebo keď sú vaše kravy gravidné alebo dojčia teľatá, možno budete musieť použiť doplnkové krmivá s vysokým obsahomkalórií. Tu je niekoľko dobrých možností:

  • Bavlníkové semienko
  • Sójová múčka
  • Jačmeň
  • Pšenica
  • Varech
  • Ovos
  • Kukurica

Poradte sa so svojím veterinárom apoľnohospodárskym poradcom, aby ste vybrali správnevitamínyasprávne minerály, ktoré pridáte do krmiva svojich zvierat, aby ste dosiahli najlepšie výsledky. Vždy je dobré mať k dispozícii blok minerálov a blok bieleho soli. Najlepšie je umiestniť ich pod strechu, aby ich nezničila a neznehodnotila dažďová voda.

Dojenie kravy

Domestikácia a ekonomická produkcia

Kravy sú domáce zvieratákopytníky(cicavce s kopytami) a vyskytujú sa všade, kde žijú ľudia. Svetové zásoby kráv sa v roku 2016 odhadovali na takmer miliardu zvierat, pričom najväčšie populácie mali India, Brazília aČínas najväčšími populáciami (spolu chovajú približne tretinu všetkých kráv).

Kravy boli prvýkrát domestikované pred 8 000 až 10 000 rokmi z urochov,strong>divoký druhhovädzieho dobytka, ktorý kedysi obýval Euráziju. Divoký aurochs vyhynul na začiatku 17. storočia v dôsledku nadmerného lovu a straty biotopu v dôsledku rozmachu poľnohospodárstva (a chovu domácich zvierat).. Dnes existujú dva všeobecne uznávané druhy kráv: zebuz Ázievýchodnej Ázie alebo Zantou a bezhlavé kravy západnej Európy, hoci sa tieto dva druhy môžu ľahko krížiť. Genetické štúdie ukázali, že obe formy pochádzajú z bizóna, ale sú výsledkom nezávislých udalostí domestikácie.

Kravy boli najskôr domestikované ako „všestranné“, ktoré sa používali ako ťahúne, ale aj na mlieko a mäso. Regionálne špecializácie viedli k vytvoreniu radu odrôd alebo plemien prispôsobených rôznympodnebiamalebo vybraných s cieľom zdôrazniťdôležité vlastnosti, ako jeprodukcia mlieka alebo mäsa. Ľudia využívajú kravy aj na mnoho iných spôsobov, najmä ako zdrojkoženaodevya iných výrobkov a, hoci je to kontroverzné, ako účastníčky športových podujatí (napríklad býčie zápasy, jazda na býkoch a rodeo). Kravy môžu slúžiť aj ako meradlo bohatstva a v niektorých náboženstvách sú dokonca uctievané ako posvätné zvieratá (pozri posvätnosť kravy). HistorickyEurópaniasevernejEurópystavali svoje obydlia vedľa alebo nad kravínmi, čím vytvárali „stodoly“ vykurované telesným teplom kráv.

Všetkycicavceprodukujú mlieko na kŕmenie svojich mláďat, ale mliečne kravy, ako napríklad známa kravaHolstein-Friesian, boli špeciálne vyšľachtené na produkciu veľmi veľkého množstva mlieka. Keďže mlieko produkujú len samice, v mliekarenskom priemysle je ich oveľa viac. Mliečne býkysú často veľké, silné a agresívne a ich chov je náročnejší. Preto sa v moderných mliekarenských farmách väčšina párenia vykonáva umelou insemináciou a býky žijú len v niekoľkých špecializovaných zariadeniach. Rôzne plemená mliečnych kráv/strong>boli vyšľachtené pre špecifické mliekarenské vlastnosti, napríklad pre maximalizáciu výnosu alebo pre produkciu požadovaného obsahutukuv mlieku. Kravské mlieko je dôležitou zložkou mnohých potravín; okrem priamej konzumácie ako nápoj sa používa na výrobu širokej škály produktov, vrátane masla, jogurtu, syr a zmrzlina.

Nenechajte si ujsť ponuky nášho malého obchodíka so zbierkou kráv.

Typická západná dojčiaca krava sa zvyčajne dojí dvakrát denne a produkuje v priemere 30 litrov mlieka denne; skutočné množstvo však závisí od veku a plemena kravy. Väčšina moderných dojenia sa nevykonáva ručne, ale strojovo.

Kravy zvyčajne majú svoje prvéteľa, keď majú niečo málo pod dva roky, typické sú jediné teľatá, hoci sa niekedy vyskytujú ajdvojčatá, a každá krava môže porodiťdesať/strong>desať alebo viac teliat. Hoci kravy môžu žiť 20 alebo viac rokov, staršie dojčiace kravy sa často vyraďujú z komerčných stád a používajú sa na mäso, keď ich mliečna úroda začne klesať.

Mäso z dospelých kráv sa nazýva „hovädzie mäso“. ; mäso z teliat (zvyčajne zabitých vo veku troch mesiacov) sa nazýva „teľacie“.Hovädzí dobytok na mäso, ako sú bežné plemenáHereford a Aberdeen-Angus, sa chovajú na produkciu svalovnamiesto mlieka a sú často oveľa väčšie ako mliečne kravy. Plemená hovädzieho dobytka na mäso majú rôzne charakteristiky, pokiaľ ide o rýchlosťrastu, obsah tuku v mäse, odolnosť voči chorobám a schopnosť znášať sucho. Okremsvalového mäsa sa ľudia živia aj rôznymi orgánmi kravy, vrátane pečene, obličiek, srdca, mozgu a rôznych žliaz. V porovnaní s dojčiacimi kravami sa hovädzie dobytok na mäso zvyčajne chová v menej intenzívnych systémoch, pretože sa denne nedojí.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *