V nedeľu 4. apríla budeme sláviť Veľkú noc a určite aj víťazstvo v hľadaní čokoládových vajec, ktoré sme našli v našich záhradách (alebo v našich bytoch, čo funguje rovnako dobre). Francúzi sú veľkými konzumentmi vajec, keďže ich spotrebujú 217 ročne!
Pokiaľ ide o čokoládové vajcia, každý rok sa predá nie menej ako 4000 ton. Ale viete naozaj všetko o vajciach a tradíciách spojených s (vajcami) počas obdobia pôstu ? Je to príležitosť vrátiť sa k jednému z najčastejšie konzumovaných potravín, či už čokoládových alebo nie!
Čo je to vajce?
Vajce je jedným z najfascinujúcejších procesov, až tak, že pripomína čarovnú moc. Sliepka znáša vajce každý deň a na to nutne nepotrebuje kohúta. Väčšina chovov sliepok na vajcia totiž kohúty nemá a uprednostňuje celibát. V takom prípade bude vajce neskôr neplodné. Pri jeho tvorbe sa vajíčka sliepky vyvíjajú a po 10 dňoch sa z nich stane žĺtok. Po prechode cez kanál nazývaný vajcovod sa okolo neho vytvorí bielko, a to len za niekoľko hodín.
Pokiaľ ide o škrupinu , tá sa vytvára vďaka pôsobeniu vápnika , ktorý je uložený v kostiach a črevách sliepky. Dobre kŕmená sliepka má pevnejšiu škrupinu! Vajce tak nadobúda vajcovitý tvar a mineralizuje sa kryštálmi kalcitu . Táto mineralizácia je jednou z najrýchlejších v živom svete!
Ako správne vybrať vajce?
Nie všetky vajcia sú rovnaké, preto je dôležité venovať pozornosť pôvodu a podmienkam chovu sliepok. Na to je potrebné pozrieť sa na kód vajca uvedený na škrupine. Prvá číslica totiž udáva, v akom prostredí bola sliepka chovaná: 0 znamená chov vo voľnom výbehu, 1 pre chov v priemyselnom objekte s prístupom na lúku, 2 pre chov v priemyselnom objekte bez prístupu von, ale s prirodzeným osvetlením a 3 pre chov v priemyselnom objekte s umelým osvetlením bez prístupu na lúku.
Ďalšie dve písmená označujú pôvod vajec a posledné číslice označujú číslo chovu z dôvodu sledovateľnosti. Keďže Francúzsko je najväčším európskym producentom vajec, francúzske vajcia tvoria väčšinu vajec na národnom trhu.
Sledovaním týchto ukazovateľov sa dozviete viac o kvalite vašich vajec, pretože označenia na obaloch, ako napríklad „čerstvé vajcia“ alebo „vajcia z farmy “, sú často zavádzajúce a nemajú veľký význam. Okrem toho je značka Label Rouge dodatočnou informáciou o kvalite vašich vajec. Sliepky chované pod touto značkou totiž zvyčajne využívajú lepšie podmienky chovu. Okrem toho, že viete, ako si vybrať vajcia, je teraz čas poskytnúť vám niekoľko faktov o nich, vďaka ktorým budete určite spať pokojnejšie!
5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vajciach
Vajcia sú dobré pre zdravie
Je známe, že sú bohaté na bielkoviny, ale obsahujú aj antioxidanty, vitamíny A, B12 a D, ako aj 9 aminokyselín, ktoré prispievajú k zdraviu tkanív a buniek v organizme. Konzumácia vajec tiež posilňuje vlasy, nechty a udržiava svaly.
Skorupa vajca je porézna
To je hlavný dôvod, prečo absorbuje pachy iných potravín. Chuť vajca sa tiež môže zmeniť, preto je potrebné vajcia správne skladovať v špeciálnej krabici.
Všetky vajcia nemajú rovnakú farbu
Farba škrupiny závisí od plemena sliepky. Vajcia existujú vo všetkých farbách: hnedé, biele, zelené, skrátka vo všetkých farbách dúhy. Preto vo Francúzsku nájdete skôr béžové vajcia, zatiaľ čo v Spojených štátoch sú skôr biele. Odteraz budete venovať väčšiu pozornosť tomuto detailu, keď budete cestovať!
Vajcia sa nikdy nesmú umývať
Ochranná vrstva na škrupine sa pri kontakte s vodou odstráni a môže spôsobiť riziko kontaminácie. V Spojených štátoch (opäť!) sa vajcia musia skladovať priamo v chlade, pretože sa pred predajom umývajú.
Vložte vajce do pohára s vodou, aby ste zistili, či je ešte vhodné na konzumáciu
ak je čerstvé, potopí sa, treba ho rýchlo skonzumovať ak zostane uprostred pohára, nie je už jedlé ak pláva, nie je už jedlé. Teraz, keď viete všetko o vajciach, pozrime sa na čokoládové vajcia.
Staroveké pôvody veľkonočného vajca
Pôvod veľkonočného vajíčka siaha až do staroveku, keď bolo zakázané jesť vajcia počas pôstu. Vajcia znášané sliepkami sa uchovávali až do Veľkej noci, kedy boli po požehnaní a vyfarbení odovzdané deťom. Egypťania a Peržania ich maľovali ako symbol obnovy života, zatiaľ čo v starovekom Galii ich druidi maľovali na červeno na oslavu slnka. Potom v 9. storočí katolícka cirkev tiež zakázala konzumáciu vajec, a tak sa prebytok vajec znášaných sliepkami zdobil dekoráciami, ktoré dnes tak dobre poznáme.
V 17. a 18. storočí boli vajcia na kniežacích dvoroch bohato zdobené a ponúkané s prekvapením, aby zaujali. Ľudovít XV. daroval svojej milenke Madame du Barry obrovské vajce, v ktorom objavila sošku Cupida!
Prečo sa slepačie vajcia stali čokoládovými…
Nie je známe, kedy vznikla myšlienka vyrábať čokoládové vajcia. V 17. storočí sa však v Alsasku začali vajcia na jednej strane prepichovať a vyprázdňovať, aby sa mohli naplniť čokoládou.
Až v 19. storočí sa začali objavovať čokoládové vajcia vďaka novým technikám spracovania kakaovej hmoty a vzniku špeciálnych foriem, ktoré umožňujú dosiahnuť tieto vajcovité tvary. Dnes sú čokoládové vajcia široko dostupné a možno ich nájsť vo všetkých tvaroch, príchutiach a farbách. S tými od sliepok už nemajú veľa spoločného, ale naďalej potešia malých aj veľkých !
A čo sliepka v tom všetkom?
Je isté, že 4. apríla bude zajac (články o tomto zvierati s veľkými ušami nájdete na blogu) konkurovať sliepke, pretože to bude on, kto sa postará o doručenie, a to aj napriek zákazom vychádzania. Ako symbol plodnosti a lásky bol kresťanmi prirodzene spájaný s Veľkou nocou. Do takej miery, že sme si začali predstavovať, že to bol zajac, kto roznášal vajcia, na úkor nešťastnej sliepky.
Napriek tomu sa veľmi snaží. Kým v roku 1900 sliepka znášala v priemere 80 vajec ročne, dnes je to viac ako 300 vajec ročne v prípade sliepok chovaných v klietkach ! Hlavnou príčinou je genetická selekcia, vytvorenie hybridných nosníc , ale aj zmeny v jej strave.
Morfológia sliepky sa mení
Intenzívne chovanie úplne zmenilo svet hydiny, a to aj fyzicky. Sliepky majú dnes úplne odlišnú morfológiu ako ich predkovia, a to tak z hľadiska nadmerne veľkého kostra, ako aj z hľadiska chemického zloženia kostí , či dokonca genetiky vo všeobecnosti. Sú tiež väčšie, ale v dôsledku toho žijú aj kratšie: zatiaľ čo divý kohút má očakávanú dĺžku života medzi 3 a 11 rokmi, nosnice žijú len jeden rok!
Zdá sa teda nevyhnutné prehodnotiť spôsob konzumácie vajec a zvýšiť povedomie o osude týchto pernatých dám . Ak napríklad znížite spotrebu vajec, budete sa na svoje sliepky v záhrade pozerať bez pocitu viny! Uprednostňujte čokoládové vajcia pred vajcami našich priateliek a vyhnete sa tak kríze pečene.
Teraz viete všetko o sliepkach a ich každodenných daroch. Veľká noc už nemá žiadne tajomstvá! Vy, milovníci vajec aj sliepok, či už živých alebo čokoládových, chápete ich miesto a význam v našich životoch. Odovzdávanie týchto hodnôt našim opereným priateľom z generácie na generáciu znamená zachovať ich existenciu a lepšie si vychutnať vaše (veľkonočné) vajcia. A nezabudnite, kto raz sliepka, navždy sliepka!